SS Bruno D Ναζί

Ναζί SS εγκληματίας πολέμου 93 ετών ένοχος στη Γερμανία

Στη Γερμανία δικαστήριο ενοχοποίησε 93χρονο για εγκληματικές πράξεις των ΝΑΖΙ. Στις 23 Ιουλίου 2020 το γερμανικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 93χρονο Μπρούνο Ντ., λόγω της συμμετοχής του στη δολοφονία 5.232 κρατούμενων, ως επί των πλείστων εβραϊκής καταγωγής, και παρέμεναν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αφορούσε δολοφονίες που έγιναν τον Αύγουστο του 1944 και τον Απρίλιο του 1945. Ο 93χρονος καταδικάστηκε με διετή φυλάκιση από το δικαστήριο στο Αμβούργο.

Τι συνέβη τότε;

Ο Μπρούνο Ντ. φρουρούσε το στρατόπεδο συγκέντρωσης Στούτχοφ των SS στην περιοχή Γκντάνσκ, που σήμερα βρίσκεται στην Πολωνία. Αποδέχθηκε ότι ήταν παρών σε εκείνο το στρατόπεδο, αλλά ο ίδιος δεν συμφωνούσε ότι έπρεπε να χαρακτηριστεί ως ένοχος. Τότε ο Μπρούνο ήταν μόλις 17 ή 18 ετών. Ζητήθηκε όμως να φυλακιστεί τρία χρόνια.

Τι είπε ο ίδιος;

Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη στους ανθρώπους που έζησαν αυτά τα βασανιστήρια, χωρίς όμως να επιληφθεί την ευθύνη.

Το γερμανικό δικαστήριο συνεχίζει τις έρευνες…

Οι ύποπτοι από εκείνες τις εποχές μειώνονται λόγω του γήρατος, αλλά παρόλα αυτά η εισαγγελία προσπαθεί να φέρει στο φως κι άλλα πρόσωπα. Μάλιστα, μια δίκη το 2011, αποτέλεσε το εφαλτήριο για πολλαπλές διώξεις, με ενόχους χωρίς όμως επαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Γιατί το γερμανικό δικαστήριο μετά από τόσα χρόνια από την εποχή των ΝΑΖΙ θυμήθηκε τώρα να κάνει έρευνες και να καταδικάζει ανθρώπους που βρίσκονταν τότε στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και που είναι τώρα σε μεγάλη ηλικία;

Δείτε χρήσιμα άρθρα στην ιστοσελίδα του Ιδιωτικού Ερευνητή Κ. Σωτηρόπουλου